Argentina a învins-o pe Franța și a cucerit al treilea titlu mondial din istorie!

Selecţionata Argentinei a cucerit al treilea său titlu mondial după ce a învins Franţa cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, duminică seara, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Argentina a învins-o pe Franța și a cucerit al treilea titlu mondial din istorie!
Foto: Hannah Mckay/Reuters

Selecţionata Argentinei a cucerit al treilea său titlu mondial după ce a învins Franţa cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, duminică seara, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, în care scorul a fost egal, 3-3 (2-0, 2-2), la capătul prelungirilor, pe Lusail Stadium din Al Daayen.

La loviturile de departajare, Emiliano Martinez, eroul din meciul cu Olanda (a apărat două penalty-uri), a apărat şutul lui Coman, Tchouameni a trimis pe lângă, Montiel şi-a răscumpărat eroarea din min. 118, iar Argentina a devenit campioană în mod meritat.
Starul argentinian a fost aproape să atingă o performanță unică în ultimii 40 de ani: să ia trofeul, să devină golgheterul competiției (7 goluri) și să fie declarat cel mai bun jucător al turneului. Mbappe nu a fost de acord cu asta, reuşind o triplă şi ajungând la 9 reuşite. 
Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a jucat a doua sa finală de Cupă Mondială, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei (0-1, după prelungiri).
Singurul fotbalist care a făcut tripla "titlu mondial - titlu de golgheter - jucătorul turneului" a fost Paolo Rossi, în 1982. Vârful italian a strălucit la Mondialul din Spania, purtând pe umeri squadra azzurra către un titlu mondial (al 3-lea din istorie la acea dată), după o finală câștigată cu Germania. Vârful lui Juventus, care ulterior a jucat și pentru Milan, fusese Gheata de Argint în 1978, dar în 1982 nimeni nu i-a stat în cale: a fost golgheterul Mondialului, cu 6 reușite, primind și distincția acordată celui mai bun jucător al turneului.
Graţie primei reuşite de azi, a 6-a la acest turneu final Lionel Messi a devenit primul jucător care să înscrie în faza grupelor, în optimi, sferturi, semifinalele şi finala unei singure ediţii de Campionat Mondial.
Cu 12 goluri şi 8 pase decisive, Messi este cel mai productiv jucător din istorie la un Campionat Mondial, în privinţa implicărilor directe în reuşite (din 1966, de când se ţine o statistică exactă şi pentru assisturi).

Înainte de a înscrie, Messi doborâse deja un record istoric, devenind fotbalistul cu cele mai multe prezenţe la Mondial. El a ajuns la 26, întrecându-l pe legendarul mijlocaş german Lothar Matthaus.
Argentina a jucat a şasea sa finală de Cupă Mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.
Selecţionata Albiceleste a pierdut doar un meci din ultimele 43 jucate, 1-2 cu Arabia Saudită în partida sa de debut în Qatar, având 29 de victorii şi 13 egaluri.
Pentru Franţa, a fost a doua finală mondială pierdută, după cea din 2006, când s-a înclinat în faţa Italiei, tot la loviturile de departajare.
Franţa a ratat şansa de a deveni a treia echipă care câştigă două titluri consecutive, după Italia (1934, 1938) şi Brazilia (1958, 1962).
Kylian Mbappe (23 ani) s-a consolat cu trofeul de golgheter al Cupei Mondiale, având opt goluri marcate la ediţia din Qatar.
Argentina şi Franţa s-au mai întâlnit de trei ori la Cupa Mondială, ''Les Bleus'' având câştig de cauza la ultima confruntare, în 2018, când s-au impus cu 4-3 în optimile de finală. Argentina a câştigat primele două dueluri, în 1930 şi 1978.