Mica Unire celebrată la Constanța. Constănțenii s-au strâns în Hora Unirii.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească.

Mica Unire celebrată la Constanța. Constănțenii s-au strâns în Hora Unirii.
Foto: Consiliul Județean Constanța

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acest eveniment major în istoria țării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român. Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată astăzi în țară prin diferite manifestări. Autoritățile locale din Constanța au ales să sărbătorească prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.
În Piaţa Ovidiu, câteva zeci de oameni au asistat la ceremonia organizată de autorităţile locale pentru a celebra 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Militari din structurile Forţelor Navale şi Terestre care au îndurat frigul, au intonat imnul naţional şi au defilat în faţa oficialităţilor locale. Muzica a fost asigurată de orchestra Armatei condusă de căpitan Cornel Ignat, şeful muzicii Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

La eveniment au fost prezenți primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie care a susținut o slujbă religioasă. 

”Este o zi în care trebuie să ne bucurăm cu toții. De aceea rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească și această ofrandă și să simtă toți românii că înaintașii noștri au dorit această țară unită. S-a făcut întâi Unirea cea mică, în ziua de azi, de 24 ianuarie și iată s-a desființat la Focșani granița dintre Moldova și Țara Românească, iar Unirea cea mică a pregătit Unirea cea mare. Dorim ca toți să avem această sfințire curată, să gândim la înaintașii noștri, să fim vrednici de jertfele lor, să ne pregătim și noi, să fim credincioși, iubitori de Dumnezeu și de semeni, să ne iubim țara, să ne iubim glia străbună și unii altora să ne dăm această bucurie că avem această țară creștină în care Dumnezeu trebuie să stăpânească și noi unii altora să ne dăm pacea și dragostea”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a susținut un discurs în care  a vorbit despre uniune și Unirea Principatelor Române. 
”De mai bine de trei luni de zile, discutăm despre conceptul de ‹‹unitate››. Un concept care, în Dobrogea, reprezintă însăși piatra de temelie a conviețuirii noastre în armonie. Și asta nu de ieri, ci din timpuri în care informația nu circula atât de repede și nu aveam instrumentele necesare pentru a ne cunoaște în amănunt unii pe ceilalți, indiferent că eram români, bulgari, armeni, aromâni, greci sau italieni. Acum, realizăm că pentru noi, conceptul de ‹‹unitate›› nu este doar o lozincă socială sau de campanie, este un mod de a fi. Astăzi, sărbătorim încă o dată acest mod de a fi și continuăm pe aceeași linie pe care am mers și de ziua Dobrogei și de ziua Marii Uniri, linia aceea pe care suntem împreună, pentru că numai astfel putem evolua. Indiferent de origine, de etnie, de apartenența noastră politică, avem nevoie cu toții de empatie, toleranță și stabilitate. Așa încât, că îndemn să vă uitați la persoanele de lângă dumneavoastră, să le zâmbiți și să ne aducem aminte că suntem cu toții români. La mulți ani tuturor!” a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

”Unirea Principatelor Române a reprezentat expresia și rezultatul viziunii unor oameni de stat autentici, capabili să depășească temele minore și ambițiile personale. Modelul acesta este actual și astăzi. Ne inspiră și ne motivează. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor la Iași și la București în același timp a creat fundamentul proiectului modern de țară numit România. Unirea din 1859 a accelerat acest proiect colectiv și a creat premisele independenței noastre și revenirea Dobrogei la țară. Dobrogea a redevenit și ea parte a proiectului nostru de țară, două decenii mai târziu. Unirea Moldovei cu Țara Românească, revenirea Dobrogei la țară ar fi riscat să rămână o aspirație neîmplinită. Unirea Moldovei cu Țara Românească a facilitat astfel devenirea și dezvoltarea Dobrogei. Astăzi, trăim în paradigma de țară deschisă de dubla alegere a lui Cuza. Astăzi, este relevant să rememorăm, să conservăm și să dezvoltăm un model de acțiune politică exemplară al unor oameni de stat cărora le datorăm această țară. Și astăzi avem nevoie vitală de oameni de stat responsabili și vizionari precum și de modelul lor de acțiune care a creat Unirea de la 1859. Cu atât mai mult, avem nevoie de modele și figuri exemplare în Dobrogea, care a devenit în actuala conjunctură geopolitică turbulentă de la granițele României, cea mai importantă regiune istorică a țării și beneficiar prioritar al marilor proiecte de dezvoltare la nivel național. Continuăm să dezvoltăm proiectul de țară al României și la Constanța. Angajamentul nostru pentru modernizarea pe termen lung a orașului este de neclintit. Dezvoltăm acest proiect împreună și în fiecare zi, inspirați de modelele trecutului și cu privirea spre viitor. La mulți ani, Constanța! La mulți ani, România!” a declarat primarul Vergil Chițac.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, constituită din militari și marinari militari.
Toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. Printre aceștia se află și prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea României de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
În conştiinţa românilor Alexandru Ioan Cuza a fost şi rămâne cel dintâi Domnitor al României moderne, întemeietorul statului naţional român modern. El a condus cu inteligenţă şi dăruire acţiunea de propăşire a României pe drumul modernizării.

Având în vedere celebrarea la nivel naţional a evenimentului Unirea Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2023; importanţa cunoaşterii moştenirii culturale şi a patrimoniului cultural administrat de instituţia noastră; importanţa unui cadru cultural adecvat pentru formarea socială şi spirituală a noilor generaţii, dar şi faptul că, prin însăşi misiunea sa, Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa trebuie să încurajeze şi faciliteze accesul la cultură, în data de 24 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, vor fi vizitate gratuit toate obiectivele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Locațiile cu acces gratuit:
- Expoziţia de bază de la sediul central din Piaţa Ovidiu nr.12,
- Complexul arheologic Histria,
- Complexul muzeal Tropaeum Traiani Adamclisi,
- Muzeul Carsium Hârşova,
- Complexul arheologic Capidava.