A început demolarea stadionului Farul din Constanța

Demolarea stadionului Gheorghe Hagi din Constanţa a început, luni seară, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale, a ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a conducerii clubului Farul.

A început demolarea stadionului Farul din Constanța

Demolarea stadionului “Gheorghe Hagi” din Constanţa a început, luni seară, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale, a ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a conducerii clubului Farul Constanţa.

„Printr-un proiect al Guvernului României, în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu clubul Farul, începem construirea unui stadion ultramodern şi a unei baze sportive cum nu mai există în România. Tot un proiect asumat de la primul până la ultimul om stă la baza actualei campioane a României, Farul Constanţa, care s-a înălţat pe fundaţia construită cu multă muncă, pricepere şi pasiune de Gică Hagi şi pe scheletul istoric şi afectiv al brandului cel mai iubit de noi toţi constănţenii – Farul. Acum este momentul să facem echipă din nou şi să ne dăm mâna în jurul acestui uriaş proiect de infrastructură pe care şi l-a asumat Guvernul, prin Compania Naţională de Investiţii. Fac apel la toate instituţiile centrale, regionale şi locale pentru a reuni în jurul unui efort comun, în interesul constănţenilor de astăzi şi de mâine. Este de datoria noastră să ne mişcăm cu rapiditate, cu pricepere şi cu folos, să fim eficienţi, atenţi şi buni în ceea ce facem, astfel încât să creăm cadrul optim pentru ca lucrările să se desfăşoare ireproşabil”, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chițac.

El a anunţat că în locul acestui stadion va fi ridicată o arenă ultramodernă.
“Printr-un proiect al Guvernului României, în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu clubul Farul, începem construirea unui stadion ultramodern şi a unei baze sportive cum nu mai există în România. Tot un proiect asumat de la primul până la ultimul om stă la baza actualei campioane a României, Farul Constanţa, care s-a înălţat pe fundaţia construită cu multă muncă, pricepere şi pasiune de Gică Hagi şi pe scheletul istoric şi afectiv al brandului cel mai iubit de noi toţi constănţenii – Farul. Acum este momentul să facem echipă din nou şi să ne dăm mâna în jurul acestui uriaş proiect de infrastructură pe care şi l-a asumat Guvernul, prin Compania Naţională de Investiții.”, a mai declarat Vergil Chițac.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea a vorbit despre mentorul echipei Farul, Gheorghe Hagi și despre parcursul său în carieră.

„Sunt în această seară aici pentru un om pe care îl admir, un om care deși nu este parte din familia mea mi-a adus în casă multă bucurie, entuziasm și mândrie în toți anii în care a servit la cel mai înalt nivel sportul românesc. Au trecut mai bine de 40 de ani de când a debutat la Farul Constanța, pe acest stadion. (…) Meci după meci, gol după gol, an după an: Acest om și-a oferit viața și talentul în slujba țării noastre, ori de câte ori a ieșit pe gazon și a făcut cruce, gândindu-se la victorie”, a spus ministrul Dezvoltării despre Gheorghe Hagi.

Debutul stadionului a fost marcat de Sofia și Ianis Hagi care au apăsat un buton, momentul a fost unul încărcat de suspans.

Potrivit unei HG puse în dezbatere publică, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 481 de milioane lei (aproape 100 de milioane de euro) pentru finanțarea tuturor lucrărilor aferente construcției Stadionului „Gheorghe Hagi”, în Constanța.

Aproape tot costul construcției stadionului Hagi este suportat de CNI – 474 milioane lei, beneficiarul investiției, adică Municipiul Constanța, urmând să contribuie cu doar 6 milioane lei.
Noul stadion va avea 18.190 de locuri în tribune și 64.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată. Proiect presupune și construirea unor arene de tenis, dar și a unui centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente.

Stadionul din Constanța va fi construit conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim).
Investiția include zonele de parcare pentru jucători şi oficiali, precum şi pentru VIP, un spaţiu de parcare pentru cele 2 autocare ale echipelor şi 10 autoturisme ale oficialilor, precum și un spaţiu de parcare de minim 150 de locuri pentru VIP-uri.

Stadionul din Constanţa a găzduit meciurile echipei locale, ale echipei naţionale, turnee cu echipe importante din campionatele străine, campionate de atletism, festivaluri, concerte de muzică. Naţionala de fotbal a României a disputat mai multe meciuri amicale şi oficiale pe stadionul “Farul”.