Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureș și Harghita

Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureș și Harghita, iar în urma verificărilor, acestea au legătură cu exploatația comercială din localitatea Ungheni.

Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureș și Harghita

Patru noi focare și suspiciuni de gripă aviară au apărut în Mureș și Harghita, iar în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, acestea au legătură cu exploatația comercială din localitatea Ungheni. ANSVSA arată că intermediarul a mai distribuit păsări cu status incert, potrivit Mediafax.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis, joi, că laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul de gripă aviară confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș.
În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate patru noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.
„Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare”, anunță ANSVSA.
În această situație, ANSVSA transmite că se vor extinde restricțiile și astfel se vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României.