Muncitori fără mască obligaţi să dărâme un zid lângă mortul de COVID

Mai mulţi medici şi asistente ai spitalului din Turnu Măgurele îl acuză pe managerul instituţiei că a obligat muncitorii să dărâme un perete din morgă, lângă un mort de COVID.

Muncitori fără mască obligaţi să dărâme un zid lângă mortul de COVID
Foto: Antena 3

Mai mulţi medici şi asistente ai spitalului din Turnu Măgurele îl acuză pe managerul instituţiei că a obligat muncitorii să dărâme un perete din morgă, fără ca oamenii să poarte măşti de protecţie, lângă un mort de COVID. Acelaşi manager este acuzat că a cumpărat aparatură de milioane de lei, pe care o ţine nefolosită pe holurile spitalului, de peste un an. În tot acest timp, condiţiile din spital au devenit mizerabile.

Condiţii ca în anii '30, anii înfiinţării, la spitalul din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman. Firele electrice ies din pereţi, prizele pot lua foc oricând, oamenii dorm pe paturi din lemn, iar toaletele sunt un adevărat focar de infecţie. În paralel, managerul spitalului face achiziţii de milioane de lei în aparatură medicală care stă nefolosită pe holurile spitalului, de mai bine de un an. Acelaşi manager este acuzat de nenumărate abuzuri de mai mulţi medici. 
O asistentă a spitalului şi-a făcut curaj şi a vorbit pentru Antena 3 despre condiţiile mizere pe care ea, colegii ei şi pacienţii le suportă în fiecare zi. 
"Totul este dezastruos. Sunt fire care atârnă, ca să intri în zona verde a spitalului, dacă ești un pic mai înalt, trebuie să te apleci din cauza firelor care atârnă. Prizele nu au fost schimbate, nu s-a făcut absolut nimic", spune femeia sub protecţia anonimatului.
Radu Nuţu, medic în cadrul aceluiaşi spital, a scos şi el la iveală neregulile din spital, acuzându-l pe directorul Florin Delcea de management defectuos.
"Paturile bolnavilor sunt foarte deterioarate, fiind amplasate plăci de lemn între saltele şi arcuri. Tâmplăria ferestrelor, grupurile sanitare, instalaţia termică, amenajările interioare se află în acelaşi stadiu de degradare", a spus medicul Radu Nuţu.
În 2019, managerul promitea că paturile vor fi schimbate curând. Au trecut doi ani şi bolnavii dorm tot pe placaje de lemn.
"Nu s-a schimbat nimic la nivel de infrastructura a spitalului. Absolut nimic nu s-a făcut. Nu a făcut nici igienziare, nici nimic, doar achiziţii", a vorbit pentru același post de televiziune, un medic al spitalului, sub protecţia anonimatului.
Managerul Florin Delcea este acuzat că nu a făcut nicio modernizare timp de trei ani, de când este în funcţie. A ieşit însă în evidenţă cu o achiziţie de aproape 4 milioane de lei în aparatură medicală, la finalul anului 2019.
Multe echipamente nu au fost niciodată scoase din cutii şi zac şi acum nefolosite pe holurile unităţii. În curând se va pierde garanţia la ele, spun cadrele medicale. În apărarea sa, managerul Florin Delcea spune că echipamentele medicale noi nu au fost instalate din cauza pandemiei de COVID.
"Nu am avut unde să le instalez că nu îmi da voie clădirea, cum este construită, fiind un spital monobloc trebuie să respect nişte circuite, nu pot sa fac eu. Urmează ca săptămâna viitoare, sau săptămâna aceasta să văd dacă este ok, să dăm drumul la aceste aparate, fără probleme", a declarat managerul spitalului Municipal Turnu Măgurele, în urmă cu două săptămâni. Cutiile cu aparatură ultra modernă sunt tot pe holuri şi acum. Cât despre condiţiile din spital, managerul spune că a depus un proiect de reabilitare şi aşteaptă finanţare de la Guvern.
Pus să comenteze o serie de fotografii făcut în interiorul spitalului pe care îl conduce, fotografii care arată dezastrul din saloane, managerul a avut acelaşi răspuns ca acum doi ani: "Găsim o soluţie, rezolvăm".
Personalul acuză şi nenumărate abuzuri ale managerului. Muncitorii ar fi fost obligaţi de acesta să demoleze un perete din morgă, lângă un decedat de COVID. Un filmuleţ făcut în morga demolată fără autorizaţie arată un cadavru într-un frigider vechi, exact lângă locul unde lucrează muncitorii. 
"Să bagi muncitori în morgă, un spaţiu infecţios, un pacient confirmat, în incinta veche. Muncitorii mişunau pe acolo, au spart pe acolo. Era fără măşti, fără nimic", a spus pentru o angajată a spitalului. Directorul a negat informaţia, spunând că muncitorii erau echipaţi corespunzător.
Un document arată că lucrările de demolare a clădirii unde funcţionează morga au fost ordonate de director fără obţinerea autorizaţiei de demolare, Inspectoratul de Stat în Construcţii dispunând o anchetă şi, cel mai probabil, amendarea unităţii.