Mii de oameni au asistat la slujba de Bobotează. IPS Teodosie: Sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau restricţionate

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adunat o mulțime de oameni în Portul Tomis din Constanţa. Enoriașii prezenți la slujbă au purtat măști, însă nu au respectat distanțarea.

Mii de oameni au asistat la slujba de Bobotează. IPS Teodosie: Sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau restricţionate

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adunat o mulțime de oameni în Portul Tomis din Constanţa. Enoriașii prezenți la slujbă au purtat măști, însă nu au respectat distanțarea: au stat, la grămadă, după gardul montat ca separator între ei și soborul de preoți.

Chiar dacă ÎPS Teodosie i-a sfătuit să păstreze distanţa fizică, "să nu supăre autorităţile", distanțarea este greu de menținut, iar 15 patrule de jandarmi veghează la respectarea măsurilor sanitare.

 "Sunt 250 de jandarmi ajutaţi de poliţişti care asigură ordinea publică şi protecţia participanţilor la această sărbătoare religioasă. Avem în teren 15 patrule de dialog care umblă printre oameni şi îi roagă să păstreze distanţa socială de 1,5 metri, să poarte masca şi să aibă grijă de sănătatea dânşilor. Marea majoritate înţelege aceste măsuri, sunt în beneficiul dânşilor, mai sunt oameni care nu păstrează această distanţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanţa, Sorin Trancă.

La ora 12.00 a început slujba oficiată în Portul Tomis. Procesiunea a fost deschisă de care trase de boi şi măgari, pe care se află butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei aceste care vor merge pe principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită.
La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie le-a spus credincioşilor că, dacă în faţa lăcaşului de cult nu au păstrat distanţa, să o respecte în Portul Tomis "ca să nu supărăm autorităţile".
Oamenii au plecat de la Arhiepiscopia Tomisului, după ce s-a terminat slujba de acolo, și au mers în portul Tomis, pentru a doua parte a ceremoniei religioase. 

El a spus că a fost o zi cu soare, ca de toamnă, dar că speră să vină şi iarna, „că trebuie să vină, ca să mai omoare microbii care năvălesc toamna şi primăvara, iar când iarna este ger noi suntem mai sănătoşi”.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat că „sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau amânate sau restricţionate. Nădăjduim ca după această sărbătoare, luând apă sfinţită (...), să vă umpleţi de darul sfinţeniei, să se depărteze de la noi toată boala, toată neputinţa, toată necredinţa, căci şi din necredinţă vine boala, toată frica, toate lucrările celui viclean”, a spus el.
Ulterior, el a plecat cu o barcă pe mare, unde a sfinţit apa, apoi a aruncat în mare trei cruci, iar mai mulţi tineri au sărit după ele. Cele trei cruci aruncate în apă de IPS Teodosie au fost recuperate de trei tineri, despre care prelatul a afirmat că au făcut „vaccinul anti-coronavirus” înotând în mare. Cei trei au fost binecuvântaţi de IPS Teodosie, el spunând că cei trei au făcut vaccinul anti-coronavirus înotând în mare, fiind „cel mai bun vaccin”.

Printre cei trei curajoși, se numără doi frați din Constanța, Victor și Michena Fedul. Cea de a doua cruce a fost găsită de bucureşteanul Andrei Imbrea, de 38 de ani, care este de meserie electrician. Nu este prima oară când el prinde una dintre crucile aruncate în Marea Neagră, de Bobotează. Este a treia oară!
"Tinerii aceștia, toți credincioși, le mulțumesc ! Mi-au mărutirisit o bucurie: au făcut vaccinul anticoronavirus înotând în mare! E cel mai natural și mai sănătos vaccin!", a precizat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Iubiţi credincioşi, iată-ne, am sfinţit şi anul acesta apa la malul mării. Este sărbătoarea sfinţeniei ce vine din cer asupra apei, dar şi asupra noastră. Eu nădăjduiesc că această sărbătoare va aduce sărbătoare şi în sufletele noastre, pentru că Dumnezeu a văzut râvna dumneavoastră şi sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau amânate sau restricţionate, că Dumnezeu nu poate fi restricţionat, este stăpânul vieţii noastre, de aceea noi nădăjduim ca după această sărbătoare, luând apă sfinţită până pe 14 ianuarie, în fiecare dimineaţă, după rugăciune, să vă umpleţi de darul sfinţeniei, să se depărteze de la noi toată boala, toată neputinţa, toată necredinţa, căci şi din necredinţă vine boala, toată frica, toate lucrările celui viclean, şi iată am venit aici să ne sfinţim noi, să sfinţim şi marea, care este locul unde toţi oamenii vor să ajungă măcar o dată pe an, marea care are şi calităţi vindecătoare pentru cei ce înoată în ea, şi iată apa mării cu sarea ei este vindecătoare trupurilor noastre”, a afirmat IPS Teodosie, în Portul Tomis.
IPS Teodosie a mulţumit oamenilor că l-au ascultat şi au venit la ceremonie, dar şi poliţiştilor şi jandarmilor.
„Nădăjduim să se depărteze toată boala, cum spune rugăciunea. De la suflet vine sănătatea trupului”, a afirmat el.

Ulterior, el a trecut pe lângă oamenii adunaţi la gardurile amplasate de jandarmi, stropindu-i cu apă sfinţită, după care s-a urcat în caleaşcă şi a plecat.

După aceea a început distribuirea de către jandarmi a sticlelor cu apă sfinţită, oamenii înghesuindu-se pentru a le primi. În Portul Tomis au fost organizate cinci puncte de distribuire a recipientelor cu apă sfinţită.