Iohannis: Avem nevoie de o apărare mai puternică pe Flancul Estic

Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare şi descurajare a NATO trebuie accelerată, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Avem nevoie de o apărare mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a ținut o declarație de presă alături de premierul Belgiei, De Croo aflat în vizită la București. Șeful statului a precizat că miercuri va merge, alături de premierul De Croo, la baza Mihail Kogălniceanu.

„Îmi face o deosebită plăcere să salut prezenţa la Bucureşti a Prim-Ministrului Regatului Belgiei, domnul Alexander De Croo. Welcome, dear Alexander! Această vizită reflectă solidaritatea europeană şi aliată într-un moment în care situaţia de securitate este profund afectată de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.  Pe aceeaşi linie a solidarităţii şi unităţii se înscrie, de altfel, şi prezenţa la Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate. Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei. Îi mulţumesc domnului Prim-ministru De Croo pentru această susţinere a ţării noastre, precum şi a securităţii colective aliate. Mâine vom avea ocazia să vizităm împreună, la baza Mihail Kogălniceanu, trupele belgiene şi ale altor aliaţi care sprijină acest efort. În cadrul consultărilor de astăzi, am discutat perspectivele noastre naţionale legate de evoluţia crizei din Ucraina şi impactul său multidimensional, precum şi răspunsul statelor noastre şi al organizaţiilor din care facem parte. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse, am evidenţiat demersurile complexe ale României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiaţi ucraineni care au trecut până acum graniţa în ţara noastră. De asemenea, am prezentat rezultatele foarte bune ale activităţii hub-ului de la Suceava, prin care asistenţa umanitară internaţională este transferată în Ucraina”, a afirmat a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a precizat că miercuri va merge, alături de premierul De Croo, la baza Mihail Kogălniceanu.
„În cadrul consultărilor , am discutat perspectivele noastre naționale legate de evoluția crizei din Ucraina și impactul său multidimensional, precum și răspunsul statelor noastre și al organizațiilor din care facem parte. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, am evidențiat demersurile complexe ale României în sprijinul celor peste 720.000 de refugiați ucraineni care au trecut până acum granița în țara noastră. De asemenea, am prezentat rezultatele foarte bune ale activității hub-ului de la Suceava, prin care asistența umanitară internațională este transferată în Ucraina. În plan securitar, am evidențiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianței, în special crearea Grupului de Luptă în România. Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă și mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră”, adaugă Iohannis.
Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare şi descurajare a NATO trebuie accelerată, a declarat Klaus Iohannis.
"În plan securitar, am evidenţiat că este necesară implementarea rapidă a recentelor decizii adoptate la Summitul extraordinar al Alianţei, în special crearea Grupului de Luptă în România. Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare şi descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacţie la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Este clar că avem nevoie de o apărare unitară, coerentă şi mai puternică pe Flancul Estic pentru a avea o descurajare mai eficace, în special la Marea Neagră", a spus şeful statului.
Preşedintele Iohannis a evidenţiat că este nevoie de un nou Concept Strategic al NATO, care trebuie să "reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianţei şi să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii NATO".