FOTO Ceremonie impresionantă de Paște la Miercurea Ciuc pentru sfințirea bucatelor

Ceremonie impresionată de Paştele catolic. Aproximativ 3.500 de oameni au participat duminică la ceremonia de sfinţire a bucatelor, cu toţii respectând regulile impuse de pandemie.

FOTO Ceremonie impresionantă de Paște la Miercurea Ciuc pentru sfințirea bucatelor
Foto: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

La Miercurea Ciuc, duminică dimineața, au fost sfințite bucatele de Paște. Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea distanței dintre persoane și a măsurilor sanitare.

La evenimentul din Miercurea Ciuc a participat un număr mare de oameni, dar au păstrat distanța și au așteptat liniștiți până când le-au fost sfințite coșurile cu mâncare.
În anii trecuți, ceremonialul se desfășura doar pe platoul din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, dar anul acesta, în condiții de pandemie, zona a fost extinsă. Astfel, oamenii au putut respecta măsurile sanitare și au putut participa și la eveniment.

Circulația a fost blocată pe două bulevarde din centrul orașului, iar oamenii au purtat portul tradițional, flori și coșurile încărcate de bucate. Fiecare coș a fost acoperit cu șervete albe, pe care credincioasele romano - catolice le folosesc doar pentru această ocazie. Au venit credincioși de toate vârstele, persoane în scaun rulant, dar și familii cu copii, unii foarte mici, îmbrăcați în costume populare și purtând coșuri în miniatură, în acest fel părinții încercând să le transmită această tradiție.

Organizatorii au împărțit măști de protecție. La ceremonie au participat peste 2.000 de persoane. Slujba de sfințire a bucatelor a fost oficiată de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef. El s-a adresat credincioșilor, alături de mai mulți preoți catolici de la un altar improvizat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. 
După slujbă, preoții au coborât și au mers printre oameni, pentru a le sfinți coșurile cu merinde pe care le-au adus la eveniment. 

"Este ceva extraordinar. Am aşteptat acest moment şi văd că se realizează. Îmi pare bine să văd oameni de ordine care întotdeauna ne-a ajutat la acest eveniment, iar acum îşi fac treaba cum trebuie. Aşa că suntem foarte fericiţi, aproape nu am cuvinte. Ne întâlnim foarte rar, nu prea ieşim din casă, iar acum ne-am întâlnit cu oameni pe care nu i-am văzut de un an de zile. Nu îmi doresc decât să se termine, sper ca în câteva luni să se termine", a spus un bărbat care participa la eveniment.

Un al locuitor al oraşului a mărturisit că este o zi a bucuriei şi "este un semn că mergem într-o direcţie bună", în vreme ce o femeie a spus, cu lacrimi în ochi, că "Învierea înseamnă speranţă, iar faptul că ne-am întâlnit astăzi, ne dă speranţa că vom trece cu bine peste tot".

"Acest moment e unul plin de bucurie, de eliberare spirituală că putem fi aici, împreună. Isus a spus: 'Unde doi sau trei oameni se aduna în numele meu, acolo sunt şi Eu". Aici suntem mai multe mii. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să pună capăt acestei pandemii şi ca traiul în această ţară să se îmbunătăţească.Vă dorim Sărbători Pascale binecuvântate tuturor", a spus preotul Darvas-Kozma József.
La finalul liturghiei, preoţii le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final a fost intonat imnul Ungariei şi cel secuiesc.
Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Bors Bela, şi-a exprimat, la rândul său, recunoştinţa pentru că acest eveniment deosebit în viaţa comunităţii a putut fi organizat şi a punctat faptul că este o perioadă în care cel mai important este să ne găsim liniştea sufletească.
În 2020, slujba pentru sfințirea bucatelor de Paște a fost anulată, în contextul pandemiei de COVID-19.