Eugen Tănăsescu, despre incendiul de la Palatul Arhiepiscopal: Au fost audiați călugării care locuiau acolo.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat că au fost audiați călugării care locuiau acolo, iar IPS nu va fi audiat, nu a avut legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo.

Eugen Tănăsescu, despre incendiul de la Palatul Arhiepiscopal: Au fost audiați călugării care locuiau acolo.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a făcut declarații de presă după incendiul devastator de la Palatul Arhiepiscopal. Acesta a vorbit despre pagubele produse de incendiu, cauzele acestuia, dar și despre faptul că IPS Teodosie nu va fi audiat, însă, în schimb, călugărul care ar fi provocat incendiul involuntar urmează a fi audiat. El a mai spus că nu au fost afectate obiecte de patrimoniu, în afara clădirii.

"Palatul Arhiepiscopal trebuie repus în funcțiune. La ora actuală el nu este funcțional. A ars și podul: țin să menționez că acolo nu era o mansardă, ci era vorba de podul clădirii. Mansardă înseamnă să vii și să construiești ceva deasupra. Nu a fost informația corectă. A ars practic podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1923. Lemnăria era foarte uscată, mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm și noi ceea ce pompierii au spus și anume că sursa incendiului a fost cu sursă de foc uitat, o lumânare sau candelă, undeva într-o chilie. Suntem în proces de evaluare și mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Nu avem încă trasă o linie la pagube la momentul ăsta, dar pagubele sunt însemnate. Ne bucurăm că nu avem pagube umane. Este partea bună a poveștii", a declarat Eugen Tănăsescu. 
Tănăsescu a mai declarat că structura de rezistență a clădirii ar fi fost afectată din cauza apei.
"Vom face o expertiză a structurii de rezistență. Este posibil ca apa să fi afectat structura de rezistență. Vedem ce ne vor spune experții", a mai adăugat el.
El a precizat că deja au fost audiați călugării care locuiau acolo, iar IPS nu va fi audiat, și că este posibil să se stabilească o campanie de donare pentru achitarea pagubelor. Călugării care locuiau în clădire au fost relocați și nu mai au niciun bun personal.
"În momentul în care vom stabili o campanie de donare, luăm în calcul toate variantele posibile vom discuta cu autoritățile locale dacă e nevoie vom discuta și cu cele centrale. Au venit organele de anchetă, ei sunt cei care au tras aceste panglice. Au fost audiați și părinții călugări care s-au autoevacuat. Ei sunt cumva sursa primară a informației. Nu va fi audiat Înalt Prea Sfințitul Teodosie că nu are de ce, el nu a avut legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo. (…) Călugării au fost relocați prin diverse locuri, pe unde s-a putut. Niște credincioși din spatele catedralei au luat vreo două măicuțe acasă, mai avem niște spații în oraș. Încercăm să îi relocăm pe unde se poate. Marea problemă cu călugării aceștia este că în primul rând nu au unde sta, iar în al doilea rând, așa cum a fost și Înalt Prea Sfințitul, nu mai au nici un bun personal pentru că au fost afectați de incendiul respectiv și trebuie să îi ajutăm și pe ei cumva", a mai spus Eugen Tănăsescu.