Dorin Recean: Nu suntem singuri. Suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna

România este avocatul Republicii Moldova în toate instituţiile europene, a declarat premierul Dorin Recean, într-o conferinţă de presă comună susţinută alături de premierul Nicolae Ciucă, la Chişinău.

Dorin Recean: Nu suntem singuri. Suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna

România este avocatul Republicii Moldova în toate instituţiile europene, a declarat joi premierul Dorin Recean, într-o conferinţă de presă comună susţinută alături de prim-ministrul român Nicolae Ciucă, la Chişinău.

"Datorită susţinerii şi ajutorului din partea României, Uniunii Europene şi a statelor membre, am reuşit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetăţenilor: nu suntem singuri. Suntem partea unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna. Mi-am asumat să mă implic personal în dezvoltarea relaţiei apropiate cu România. Aşa cum spuneam şi la Bucureşti, România este avocatul nostru în toate instituţiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Reuşim să ne coordonăm rapid şi eficient cu Bucureştiul pe dosarele de interes reciproc, în spiritul solidarităţii şi relaţiei speciale, în care împărtăşim trecutul, gestionăm prezentul şi construim viitorul", a afirmat premierul Dorin Recean.
El a reamintit că preşedinta Maia Sandu a promulgat miercuri legea care "confirmă adevărul istoric incontestabil" şi în baza căreia limba de stat este limba română.
"Astăzi am convenit cu domnul prim-ministru Ciucă acţiunile comune de perspectivă în implementarea programului naţional pentru următorii trei ani privind învăţarea limbii române de către minorităţile naţionale din Republica Moldova, inclusiv populaţia adultă", a declarat Dorin Recean.
Potrivit acestuia, discuţiile bilaterale au vizat extinderea relaţiilor economice şi oportunităţi pentru investiţii în sectoare precum: energia, tehnologiile informaţionale, telecomunicaţiile, serviciile financiar-bancare, integrarea pieţelor de capital, turismul.
"Schimburile comerciale şi sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinaţi să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut. Vom îmbunătăţi conectivitatea transfrontalieră. Primul jalon concret: în luna mai lansăm circulaţia pe podul de pontoane Leova - Bumbăta. Urmează modernizarea a trei poduri existente - Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea, Leuşeni - Albiţa. Pentru aprilie ţintim aprobarea şi semnarea acordurilor corespunzătoare. Muncim pentru creşterea capacităţii de interconectare a reţelelor electrice, dar şi pentru integrarea infrastructurii de piaţă energetică, prin organizarea platformelor de comercializare", a menţionat Dorin Recean.
Totodată, în aprilie va fi activat regimul de control comun la punctul de trecere Leuşeni - Albiţa. Premierul moldovean a făcut referire la "numeroase proiecte şi iniţiative finanţate" de România, precum bursele pentru elevi şi studenţi, serviciile SMURD, modernizarea a sute de grădiniţe, donaţii de microbuze şcolare, renovarea clădirilor de patrimoniu, furnizarea de resurse energetice, asigurarea accesului la depozitele de gaze naturale.
"Sunt bucuros să anunţ că deja 58 de proiecte de infrastructură din programul Satul European vor fi valorificate imediat. Suplimentar, vor fi dotate laboratoare în şcoli şi vor fi achiziţionate autobuze şcolare pentru copiii noştri. Aceasta este prima etapă, cu o valoare totală de 25 de milioane de euro, de realizare a acordului privind asistenţa nerambursabilă, în valoare de 100 de milioane de euro, oferită generos de România. Proiecte de acest gen ţintesc îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui cetăţean", a spus premierul.