Cîţu: Mâine vom aproba bugetul pentru 2021. Trebuie să facem reformă din temelii

Guvernul a aprobat OUG prin care pensiile nu cresc anul acesta, nu se acordă noi vouchere de vacanță și se elimină sporul de 30% pentru angajații prefecturilor.

Cîţu: Mâine vom aproba bugetul pentru 2021. Trebuie să facem reformă din temelii

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Finanțelor privind unele măsuri fiscal-bugetare pe 2021. Cîțu a subliniat că OUG era necesară pentru a fi adoptat bugetul pe acest an. Guvernul va face acest lucru în ședința de vineri.

„A fost aprobată OUG pentru unele măsuri fiscal-bugetare, o OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului. OUG va fi publicată în Monitorul Oficial și mâine vom avea ședință pentru a adopta bugetul pe 2021. E vorba despre eliminarea sporului din prefecturi de 30%, menținerea punctului de pensie de 1.442 lei - o economie la buget de aproape 8 miliarde, se proprogă legea privind statul personalului feroviar, voucherele au fost amânate pentru 2022. Deja în circulație sunt cele prelungite din 2019 și 2020”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la schimbări în privința bugetului, premierul a spus că „față de varianta de deficit nu. Sunt modificări poate în interior. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie alocată o sumă mai mare. Dar deficitul bugetar rămâne cu aceiași parametri. E un buget credibil. Politica încă e o problemă, deciziile politice sunt o problemă în România”.
El a adăugat că „s-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie alocată o sumă mai mare. Deficitul bugetar rămâne la 7,16% cu aceeaşi parametrii de cheltuieli şi venituri. Consiliul Fiscal a spus că e un buget credibil şi poate să fie atins deficitul propus în acest an”, a completat premierul.
„Bugetele care au distrus România au primit avize pozitive de la Consiliul Economic şi Social, iar acest buget care primește, în premieră, un aviz pozitiv de la specialiști, de la Consiliul Fiscal, primește un aviz negativ. De aceea trebuie să facem reformă din temelii. Aceste recomandări de a introduce noi taxe sunt mai mereu de la Consiliul Fiscal sau alte organisme. Anul trecut, contrar celor care credeau că nu vom reuși, am avut rezultate mai bune decât erau estimate și fără să umblăm la taxe. Putem să dezvoltăm România prin transformarea digitală, nu e nevoie să introducem taxe în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu.