Adina Florea, obligată de Instanța Supremă să finalizeze până la 1 aprilie ancheta în cazul Kovesi

Adina Florea trebuie să încheie ancheta ce o vizează la Laura Codruța Kovesi până la data de 1 aprilie. Acesta este termenul pe care l-a primit procurorul de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Adina Florea, obligată de Instanța Supremă să finalizeze până la 1 aprilie ancheta în cazul Kovesi

Adina Florea trebuie să încheie ancheta ce o vizează la Laura Codruța Kovesi până la data de 1 aprilie. Acesta este termenul pe care l-a primit procurorul de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. În dosarul respectiv, Florea a pus-o sub acuzare pe fosta şefă a DNA. În legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Adina Florea trebuie să rezolve dosarul deschis pentru Laura Codruța Kovesi
Instanţa supremă a admis, miercuri, o contestaţie depusă de Laura Codruța Kovesi. Șeful Parchetului European susţine că Florea tergiversează de peste doi ani ancheta deschisă în luna decembrie a anului 2018. Așadar, până la data de 1 aprilie, Adina Florea trebuie să ia o decizie: ori o trimite în judecată pe Kovesi, ori o scoate de sub urmărirea penală. Asta însemnând că și dosarul va fi clasat.
"În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021", se arată în decizia Instanţei supreme.
Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. El afirma că, în 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa. Pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Ulterior, în martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi România.
Kovesi a contestat controlul judiciar în instanţă, iar în aprilie 2019 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.
Judecătorul care a luat această decizie a explicat în motivare că măsura controlului judiciar luat faţă de Kovesi este nelegal, iar acuzaţiile aduse acesteia erau lipsite de "precizie, claritate şi de suport probator". 
Recent, Secţia pentru procurori a CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi efectuate cercetări în legătură cu modul în care Adina Florea a dispus controlul judiciar în cazul Laurei Kovesi.