CCR: Amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale

CCR: Amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă. Pentru cei care au fost amendați, dacă vor să scape de plata amenzilor, trebuie să se adreseze unei instanțe de judecată.
Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.
Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.
„Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”, se arată în OUG declarată neconstituțională. Amenzile se refereau la încălcarea restricțiilor impuse în timpul stării de urgență. 
„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, se mai arată în OUG declarată neconstituțională.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.
Avocatul Poporului Renate Weber a dezvăluit pentru Digi 24, că toate amenzile ar putea fi anulate doar dacă persoanele depun contestații.
În aceste momente, zeci de mii de amenzi ar putea fi contestate peste noapte și instanțele de judecată ar putea fi blocate.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost cea care a sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea amenzilor. Renate Weber a constatat faptul că amenzile sunt exagerat de mari, dar și că s-au comis diferite abuzuri din partea forțelor de ordine, lucru recunoscut și de către ministrul Marcel Vela.
De altfel, Vela a criticat Poliția Locală pentru că a ieșit la vânătătoare de amenzi pentru a-și face „norma” și pentru a aduce bani primăriei din localitate.