NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România

Secretarul general al NATO a anunțat că joi vor fi aprobate patru noi grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat joi, că vor fi aprobate patru noi grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Totodată, Jens Stoltenberg a subliniat faptul că Alianța Nord-Atlantică cere Moscovei să înceteze amenințările cu armele nucleare și spune că se vor face toate eforturile necesare pentru a se asigura că acest conflict nu se va transforma într-un război nuclear.

Cele patru noi grupuri de luptă, ce vor fi înființate și pe teritoriul României, au ca scop consolidarea poziției Alianței pe Flancul Estic. Deciziile urmează să fie luate la Summitul NATO ce va avea loc la Bruxelles, în cursul zilei de joi.
„Liderii NATO vor decide la summitul lor de joi să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră (…) Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a declarat Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă de miercuri.
Secretarul general al NATO a reamintit situația din Ucraina și a ținut să precizeze faptul că Alianța se confruntă acum cu o nouă realitate pentru securitatea statelor membre.
„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a mai declarat el.
Secretarul general al NATO a adus în discuție și amenințările Rusiei privind armele nucleare. Stoltenberg a cerut Federației să înceteze aceste amenințări și le dă asigurări oamenilor ca NATO va face tot posibilul pentru a împiedica astfel de atacuri.
„Mă aștept ca la summit-ul de joi, aliații să decidă să venim cu și mai mult sprijin pentru Ucraina, inclusiv asistență de securitate cibernetică dar și echipamente pentru apărarea împotriva atacurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. (…) Suntem deciși să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina”, a declarat el.
Stoltenberg spune că, la acest moment, primirea Ucrainei în NATO nu este în planurile Alianței, dar vor continua să sprijine țara în războiul cu Rusia.