Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar în UE

Comisia Europeană a autorizat ieri comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană.

Greierele de casă, a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar în UE

Greierii de casă sunt acum potriviți consumului pentru toți cei 450 de milioane de oameni care trăiesc în Uniunea Europeană. Greierele de casă va fi disponibil pentru consum integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

”Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluări stricte din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că această insectă nu prezintă pericole pentru consum dacă este folosită conform descrierii înaintate de întreprinderea solicitantă”, a explicat Comisia Europeană.
Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător pentru a semnala eventuale reacții alergice.
Comisia precizează în sprijinul deciziei sale că ,în ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale. 
”În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentației zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. În contextul Strategiei De la fermă la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentând o sursă alternativă de proteine care ar putea înlesni trecerea către un sistem alimentar mai durabil”.

UE a mai aprobat și viermii galbeni de făină
A fost a doua aprobare de genul acesta realizată de UE săptămâna aceasta: viermii galbeni de făină, hrăniți în mod obișnuit păsărilor de companie și reptilelor, au primit, de asemenea, sigiliul de aprobare pentru consumul în formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere.
Anterior, greierii, viermii de făină și lăcustele migratoare puteau fi vândute doar ca alimente în țările care permiteau vânzarea lor.
În curând, toate trei vor putea fi distribuite legal pe întreaga piață unică europeană, în urma unei analize amănunțite a Administrației Europene pentru Siguranța Alimentară.

Beneficiile pentru mediu sunt substanțiale
Cu aproximativ 9 miliarde de guri de hrănit, la nivel mondial, până în 2050, factorii de decizie politică susțin că ceea ce mâncăm și modul în care producem alimentele trebuie reevaluat.
În urmă cu aproape un deceniu, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a identificat insectele drept o sursă alternativă ideală de proteine ​​care ar putea ajuta la facilitarea trecerii către un stil de viață sănătos și mai durabil, ca parte a unui raport amplu de aproape 200 de pagini.
Crescătorul de greieri din Marea Britanie, Instar Farming, își descrie insectele ca fiind un „super-aliment cu șase picioare”, format din 67% proteine ​​și plin cu toți cei nouă aminoacizi esențiali. În loc de cei 11.000 de litri de apă și 200 de metri pătrați de teren necesari pentru a produce un kilogram de carne de vită, cantitatea echivalentă de hrană pentru greieri poate fi produsă cu doar 5 litri de apă și 15 metri pătrați de spațiu.

De aceea, UE intenționează să cheltuiască 10 miliarde de euro pe noi inovații alimentare în cadrul programului incubator Horizon Europe, iar proteinele pe bază de insecte sunt considerate unul dintre domeniile cheie de cercetare.
Pentru cei mai puțin îndrăgostiți de gândul de a ronțăi din când în când lăcuste sau chiar mâncare făcută cu făină de insecte, UE s-a gândit și la asta. Produsele care conțin insecte vor trebui să fie etichetate corespunzător pentru a semnala orice potențiale reacții, probabil limitate la cei cu alergie alimentară la crustacee și moluște.