Danemarca renunţă la vaccinul Johnson&Johnson

Danemarca a anunţat luni că renunţă la Johnson&Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în pofida aprobării date de Autoritatea europeană pentru reglementarea medicamentelor.

Danemarca renunţă la vaccinul Johnson&Johnson

Danemarca, prima ţară care a renunţat la vaccinul de la AstraZeneca contra Covid-19 în aprilie, a anunţat luni că va face acelaşi lucru cu cel de la Johnson & Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi OMS pentru a-l folosi.

"Autoritatea naţională de sănătate daneză a conchis că avantajele utilizării vaccinului împotriva COVID-19 de la Johnson&Johnson nu prevalează asupra riscului de a provoca un eventual efect nedorit, VIIT (un tip foarte rar de tromboză legat de injectarea serului) la persoane care primesc vaccinul", a indicat ea într-un comunicat.
În consecinţă, Danemarca "va continua programul danez de vaccinare în masă împotriva COVID-19 fără vaccinul Johnson&Johnson", a anunţat autoritatea respectivă.
Danemarca, care figurează cu această decizie printre primele care renunţă la respectivul vaccin pe plan mondial, nu a autorizat niciodată vaccinul comercializat în Europa de Janssen, o filială a J&J. Utilizarea sau nu a acestuia făcea obiectul unei evaluări de la jumătatea lunii aprilie.
Această decizie va încetini cu patru săptămâni campania de imunizare în curs de desfăşurare în Danemarca, unde epidemia este considerată ca fiind "sub control" şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi a personalului de îngrijire a fost vaccinată.
Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi integral şi 23,4% au primit o primă doză.
În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson&Johnson- ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.
"Trebuie de asemenea avut în vedere faptul că în viitor vom vaccina înainte de toate persoane mai tinere şi mai sănătoase", a declarat directoarea generală adjunctă a autorităţii sanitare daneze, Helene Probst, citată în comunicat.
În aprilie, regulatorul american suspendase momentan utilizarea vaccinului Johnson&Johnson după apariţia unor cazuri rare de tromboză.
În Europa, EMA a estimat că acesta dispune de un raport beneficiu/risc favorabil, în pofida riscului "foarte rar" de apariţie a unor cheaguri sanguine.
Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care cele dintâi au fost primite la jumătatea lunii aprilie.