Ciucă: Pachetul Sprijin pentru România oferă soluţii de protecţie pentru cetăţeni şi economie

Măsurile din planul Sprijin pentru România vor intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, luni, în cadrul conferinţei de presă.

Ciucă: Pachetul Sprijin pentru România oferă soluţii de protecţie pentru cetăţeni şi economie

Măsurile din planul "Sprijin pentru România" vor intra în vigoare cel mai devreme de la 1 mai, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, luni, în cadrul conferinţei de presă susţinute de liderii coaliţiei pentru prezentarea pachetului de măsuri. Liderul PNL a transmis faptul că pachetul de sprijin va avea trei obiective: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul, la o conferință de presă alături de liderii coaliției.

Nicolae Ciucă a anunţat salariul minim de 3.000 de lei brut în agricultură şi industria alimentară, măsura urmând să fie aprobată săptămâna viitoare în Parlament.

În ceea ce priveşte măsurile susţinute din fonduri europene, el le-a menţionat pe cele pentru sprijinirea unor companii sau cele care fac parte din pachetul social.

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a spus el. 

Astfel, 300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate din cauza contextului regional, programul urmând a intra în vigoare la 1 iulie. Astfel, fiecare firmă cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi pot primi un ajutor de până la 400.000 de euro.

Premierul a anunţat că un buget de 200 de milioane de euro este alocat stimulării„ investiţiilor cu impact major în economie”, programul intrând în vigoare de la 1 mai.

„Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare”, a explicat Ciucă.

În ceea ce priveşte transportatorii şi distribuitorii schema de sprijin prevede un buget de 300 de milioane de euro. Companiile de transport şi distribuţie vor primi subvenţie de 0,5 lei/litrul de carburant. Aproximativ 4000 de firme vor beneficia de această prevedere.

O altă măsură este ajustarea contractelor investiţii publice în derulare finanţate din fonduri publice naţionale sau europene, această măsură având în vedere conform premierului „creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje”.

„Astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde lei în acest an pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare. Se aprobă, astfel, săptămâna aceasta, o OU pentru fondurile care vor fi alocate de la bugetul de stat şi în două săptămâni un at act normativ pentru reglementarea alocării fondurilor de la UE”, anunţă primul ministrul.

Acesta a anunţat şi măsuri importante pentru protejarea locurilor de muncă. Astfel, angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la finalul anului, de la 1 mai, valoarea programului fiind de 450 milioane lei, fonduri europene.

Pentru agricultură, sunt luate măsuri de susţinere care vizează fermierii, IMM-urile din sector şi industria agro-alimentară. Astfel, 200 de milioane de euro sunt alocate procesării produselor agricole în România, fermierii care fac acest lucru urmând a beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, de la 1 iunie.

Un grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români a fost de asemenea aprobat, termenul până la care se vor încheia contractele de finanţare fiind de 30 iunie.