BEI va acorda un împrumut în valoare de 250 milioane de euro pentru un nou spital regional în Iaşi

BEI semnează un împrumut în valoare de 250 milioane de euro pentru un nou spital regional în Iaşi, care va avea şapte etaje, va fi dotat cu 850 de paturi şi a cărui finalizare este estimată în 2027.

BEI va acorda un împrumut în valoare de 250 milioane de euro pentru un nou spital regional în Iaşi

Un nou spital regional care va oferi asistență medicală specializată pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României. Primul spital din România care va beneficia de noua orientare a BEI către spitalele regionale, inclusiv de sprijin consultativ și financiar.

Serviciile medicale spitalicești și tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României vor fi transformate de noul sprijin financiar în valoare de 250 milioane EUR, acordat de Banca Europeană de Investiții pentru construirea unui nou spital regional în al doilea oraș ca mărime al țării, Iași. Noul împrumut acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România. 
În următoarele luni, se așteaptă aprobarea și a altor investiții BEI în spitalele românești. 
Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investițiile în sistemul de sănătate sunt investiții în oameni, iar noua finanțare din partea BEI, în valoare de 250 milioane EUR, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iași, care va conduce la îmbunătățirea asistenței medicale în nord-estul României și va dezvolta educația medicală în Iași. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic și consultativ acordat de Banca Europeană de Investiții va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, și va oferi certitudinea că investițiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul și experiența vastă a BEI, care susțin investițiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor.

Banca Europeană de Investiții are plăcerea de a semna cea mai mare finanțare a sa de până acum pentru investiții în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ și tehnic semnificativ, va susține construcția noului Spital Regional Iași și va asigura servicii de sănătate îmbunătățite, moderne și eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienților la tratamente de specialitate și va aduce beneficii și educației medicale pentru generațiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil de operațiunile de creditare în România.
Noul sprijin BEI va spori calitatea și eficiența tratamentelor medicale acute, secundare și terțiare din nord-estul României, folosind cea mai recentă tehnologie și know-how în domeniu. 
Noul spital va ajuta și sistemul public de sănătate să facă față mai bine  pandemiei de COVID-19 și să fie mai pregătit în cazul unor viitoare pandemii. 
Construcția cu 850 de paturi va înlocui actualul Spital Județean de Urgențe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, și va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa din Iași.   
Noul spital cu șapte etaje va oferi atât servicii spitalicești, cât și asistență medicală ambulatorie, estimându-se a fi operațional în 2027.
Primul spital românesc care va beneficia de noua inițiativă consultativă și financiară a BEI.
BEI evaluează în prezent o posibilă finanțare a altor două spitale regionale din România, în Cluj și Craiova. 
Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistență consultativă și tehnică oferit de experți din cadrul BEI și de consultanți externi în contextul programelor cu finanțare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, JASPERS și PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor și utilizarea optimă a fondurilor UE.
Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanțări noi în valoare de peste 809 milioane EUR pentru a sprijini investițiile în învățământul superior, distribuția apei, eficiența energetică și investiții din sectorul privat din toată România.