FOTO Fațada Cazinoului a fost dezvelită. Cseke Attila: Este o clădire unică, iar reabilitarea ei este prioritară

Constănţenii şi turiştii pot admira o parte din Cazinoul din Constanța care a fost parțial descoperit, în această dimineaţă, după ce schelele de pe fațada superioară au fost date jos, în urma finalizării lucrărilor.

FOTO Fațada Cazinoului a fost dezvelită. Cseke Attila: Este o clădire unică, iar reabilitarea ei este prioritară

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a fost prezent, astăzi, la Constanța pentru a vedea stadiul lucrărilor de reabilitare a Cazinoului. La eveniment, au mai fost prezenți Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții SA, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, precum și alte oficialități locale. Au fost dezasamblate schelele și o parte din rezultatele lucrărilor de reabilitare a clădirii Cazinoului din Constanța pot fi admirate de orice trecător care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.

”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau. Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii, și a turnurilor cu berbeci. Elementele de protecție fiind înlăturate, clădirea este vizibilă de pe faleză. Lucrările de reabilitare, finalizate până acum, subliniază monumentalitatea clădirii Cazinoului. La sfârșitul lunii martie 2023 vor fi finalizate lucrările, termen care în mod asigur sigur se va ajusta până la finele anului viitor. În cei doi anii, s-au descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, pe partea de consolidare și ornamente. Partea de turnuri a trebuit reconstruită complet, nu a putut fi reabilitată. Sunt în continuare provocări legate de partea de consolidare, ornamente, arhitectură, care necesită o flexibilitate a termenului de execuție. Important e să avem o lucrare de calitate. Vă asigur că Guvernul și Ministerul Dezvoltării vor acorda atenție sporită acestei investiții și vom căuta soluții legale pentru a desăvârși această lucrare. Constructorul a avansat frumos, s-a refăcut un zid de sprijin al clădirii cazinoului și partea de subsol și este astăzi consolidată la standarde actuale. Sunt lucrări care nu puteau fi cunoscute în momentul întocmirii proiectului tehnic. Important este să găsim întotdeauna soluții tehnice și financiare pentru a le soluționa. La asemenea anvergură de construcție cum este Cazinoul Constanța era de așteptat că se vor descoperi necesități de lucrări suplimentare. Lucrările durează atât de mult pentru că această structură a Cazinoului este o structură aparte construită pe o tehnologie de la începutul anilor 1900 ceea ce înseamnă că nu toate neajunsurile puteau fi descoperite la momentul în care a fost făcut acest proiect tehnic. Eu cred că nu acesta este cel mai important element, cel mai important este să căutăm soluții să le rezolvăm. De asemenea, vizitez construcția noii săli polivalente din Constanța, finanțată cu 96 milioane de lei, va respecta standardele federațiilor sportive de profil, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial.“, a declarat ministrul Cseke Attila.

Prezent la eveniment, primarul Constanței, Vergil Chițac a precizat că ”Am spus tot timpul că e bastionul constănțenilor. Va avea destinație culturală, ne pregătim să o recepționăm. Clădirea va trebui întreținută, va trebui să facă bani. Există și posibilitatea unei administrări private”.
Proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări (realizate, în prezent, în proporție de 57%) au în vedere: consolidarea în vederea punerii în  siguranță; refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare; reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor; refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau; sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare; sistemele de sonorizare exterioară și interioară; iluminatul arhitectural interior și exterior.
Senatorul Septimiu Bourceanu, președintele Organizației Municipale a PNL, a declarat că simbolul Constanței va rivaliza, sigur, cu cele mai frumoase clădiri monument din Europa.
„Cazinoul Constanței revine la viață și care va aduce un plus de eleganță orașului nostru“, a spus Bourceanu.
Inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, antreprenorul lucrărilor, a spus că ”lucrările decurg foarte bine. Au fost probleme de stabilitate a clădirii, era aproape de risc de demolare. De la fundații, peninsula avea calcarul fisurat și fugea spre mare, s-au pus 100 de piloți, zidurile refăcute, planșeele s-au refăcut, erau metalice, am înlocuit cu planșee de beton, au dispărut pardoselile existente, refăcută prin anii 1980”.

Un alt obiectiv important din Constanța este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 milioane de lei, care va respecta standardele federațiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeței de joc și a numărului de locuri, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activități non-sportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.
La sfârșitul lunii martie 2023 vor fi finalizate lucrările, termen care în mod asigur sigur se va ajusta până la finele anului viitor. În cei doi anii, s-au descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, pe partea de consolidare și ornamente. Partea de turnuri a trebuit reconstruită complet, nu a putut fi reabilitată. Sunt în continuare provocări legate de partea de consolidare, ornamente, arhitectură, care necesită o flexibilitate a termenului de execuție. Important e să avem o lucrare de calitate. Vă asigur că Guvernul și Ministerul Dezvoltării vor acorda atenție sporită acestei investiții și vom căuta soluții legale pentru a desăvârși această lucrare.