Alexandru Rafila: Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării

Ideea de obligativitate induce o reacție împotriva vaccinării, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a atras atenția că autoritățile nu au discutat niciodată despre o asemenea măsură.

Alexandru Rafila: Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării

Ideea de obligativitate induce o reacție împotriva vaccinării, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a atras atenția că autoritățile nu au discutat niciodată despre o asemenea măsură, potrivit G4Media.ro.

„Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate”, spune Alexandru Rafila
„Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate. (…) Nu am auzit nicio discuție nici în zona publică, nici în zona politică pe care o frecventez eu despre această obligativitate”, a subliniat ministrul Sănătății, miercuri seară, la Antena 3.

Oficialul a recomandat cetățenilor să protejeze persoanele vulnerabile din familie, fie prin testare, fie prin vaccinare, un apel pe care l-a mai lansat către populație în contextul sărbătorilor de iarnă, când tradițional familiile se adună la aceeași masă.
„Avem o îngrijorare, protecția persoanelor vulnerabile este prioritară. Încercăm cu medicii de familie să îmbunătățim această situație”, a mai afirmat Alexandru Rafila, care a precizat că în cazul persoanelor cu vârste mai mari de 80 de ani acoperirea vaccinală este de doar circa 20%.

Dacă măsurile sanitare vor fi respectate, a continuat ministrul, relaxările vor fi menținute pe o perioadă cât mai lungă.
De altfel, Alexandru Rafila transmitea un mesaj similar și după ședința de Guvern de astăzi.
„România a luat aceste măsuri care par de relaxare – prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea pragului de ocupare de la 30% la 50% la săli. De asemenea, certificatul COVID include acum și testarea. Mesajul important e următorul: măsurile trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, agenților economici cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine, și sunt multe exemple din alte țări, decât dacă există acest parteneriat și încredere. Această deschidere din partea Guvernului e rezultatul dorinței ca viața să fie cât mai aproape de normalitate, dar nu putem ignora pericolele”, spunea oficialul.