Liderul Hezbollah laudă masacrul din Israel: Această operațiune este măreață, sacră și a fost 100 la sută palestiniană

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a asigurat că atacurile din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropiere de Gaza au fost 100 la sută palestiniene.

Liderul Hezbollah laudă masacrul din Israel: Această operațiune este măreață, sacră și a fost 100 la sută palestiniană

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a asigurat că atacurile din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropiere de Gaza au fost "100% palestiniene", în primele sale comentarii oficiale cu privire la războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, relatează dpa, Reuters şi AFP.

"Forțele israeliene sunt cele care au comis masacre împotriva poporului israelian. Decizia Hamas a fost corectă, înțeleaptă și curajoasă, a venit la momentul potrivit. Bătălia a adus o nouă fază istorică în bătălia cu Israel. Punerea lor aplicare (a acestor atacuri) a fost 100% palestiniană, iar autorii lor le-au ascuns de toată lumea", a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs transmis în direct la televiziune de la baza sa din Liban.
Potrivit acestuia, acţiunile grupării sale împotriva Israelului la graniţa libaneză pot părea modeste, dar sunt "foarte importante" şi escaladează în fiecare zi, forţând Israelul să-şi menţină forţele lângă graniţa libaneză în locul celei cu Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată.
El a afirmat pe de altă parte că SUA sunt "integral responsabile" de războiul din Gaza, iar Israelului nu este decât un instrument". "America împiedică încetarea focului şi oprirea agresiunii", a declarat Nasrallah.
Remarcile sale vin pe fondul temerilor privind o extindere a războiului în regiune.

Nasrallah a prezis în discursul său înfrângerea Israelului în acest război şi a condamnat "guvernul extremist, fără minte, stupid şi brutal" al Israelului.
El a transmis condoleanţe familiilor celor ucişi în conflict, precum şi felicitări, afirmând că cei morţi vor ajunge în "paradis".
Atacurile din 7 octombrie au reprezentat "o nouă fază istorică a conflictului cu duşmanul", a formulat liderul Hezbollahului libanez, mulţumind totodată grupărilor din Yemen şi Irak, ce fac parte din aşa-zisa "Axă a rezistenţei". Aceasta cuprinde miliţii şiite musulmane irakiene, care au deschis focul asupra forţelor SUA în Siria şi Irak, şi etnici houthi din Yemen, care s-au alăturat conflictului lansând drone asupra Israelului, menţionează Reuters.
Operaţiunea din 7 octombrie a provocat un "cutremur" în Israel şi a expus slăbiciunea acestuia, a mai spus liderul Hezbollahului libanez.
Aceste atacuri au ucis peste 1.400 de oameni, în majoritate civili, în Israel. La rândul său, Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat că cel puţin 9.061 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de când Israelul a lansat atacul său asupra enclavei cu 2,3 milioane de locuitori, ca represalii la acţiunile sângeroase ale militanţilor Hamas în sudul Israelului.