Rusia avertizează că donarea de avioane de luptă F-16 va escalada războiul cu Ucraina

Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune va escalada conflictul.

Rusia avertizează că donarea de avioane de luptă F-16 va escalada războiul cu Ucraina

Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune va escalada conflictul, informează Reuters, citat de Agerpres.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza aparate F-16 Ucrainei, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.
"Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la escaladarea conflictului", a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin într-un comunicat citat de agenţia daneză de presă Ritzau.
"Ascunzându-se în spatele unei premise că Ucraina însăşi trebuie să determine condiţiile pentru pace, Danemarca încearcă cu acţiunile şi cuvintele ei să lase Ucraina fără altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a adăugat el.
Potrivit ministrului danez al apărării Jakob Ellemann-Jensen, Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar în interiorul propriului teritoriu.
"Donăm armele cu condiţia ca ele să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât", a declarat Ellemann-Jensen luni.
"Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, de avioane de luptă sau altceva", a notat el.
Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate.