România, groapa de gunoi a Europei. Alte 15 containere cu deșeuri, descoperite în Portul Constanța

În Portul Constanța Sud Agigea au fost descoperite, joi, 13 mai, încă 15 containere cu deșeuri, venite din Germania. Autoritățile au făcut joi, controale de amploare în Portul Agigea.

România, groapa de gunoi a Europei. Alte 15 containere cu deșeuri, descoperite în Portul Constanța

În Portul Constanța Sud Agigea au fost descoperite, joi, 13 mai, încă 15 containere cu deșeuri, venite din Germania. Autoritățile au făcut joi, controale de amploare în Portul Agigea, unde sunt mai multe containere cu deșeuri din Germania. 

Acțiunea are loc după ce în ultimele zile, acolo au fost descoperite 50 de containere cu 500 de tone de deșeuri. La controalele din Portul Agigea sunt prezenți inspectori de la Garda de Mediu, reprezentanți de la Garda de Coastă și un procuror. Sunt verificare 15 containere, fiecare cu câte 20 de tone de deșeuri.
În acte, deșeurile, care au venit în trecut, au fost trecute ca deșeuri verzi, reciclabile. Acestea, sosite joi, 13 mai, nu au venit însoțite de acte.
"Societatea nu este acreditată să recicleze așa ceva. Ei sunt acreditați doar să colecteze. Aici sunt toate tipurile de deșeuri, plafon, azbest, fire electrice, baterii, cupru, acumulatori dar și altele. Aici ar fi trebuit sa fie doar deșeuri de plastic" a declarat Alexandru Târnă, reprezentantul Gărzii de Coastă.

"Sunt echipamente electronice combinate cu materiale periculoase. Aceste containere trebuiau să ajungă la Ploiești. În cauză e un dosar de cercetare penală. Acestea ar fi ajuns la gropile de gunoi ceea ce ar fi fost foarte nocive pentru cetățeni. Anexa 7 însoțește orice fel de deșeu și pe ea se menționează un cod de deșeu. Acestea nu au documente. Am mai dispus neintrarea în țară a deșeuri din Portugalia, Canada. Fiecare container are 20 de tone. Am trimis 10 sesizări penale la Parchet. Țările de proveniență sunt Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania, Canada.", a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu.
În saci sunt aproximativ 320 de tipuri diferite de deșeuri. Acestea se recicleaza doar în condiții speciale. Acumulatorii sunt cei mai periculoși.