EMA recomandă modificarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a cerut modificarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru ca noile versiuni ale acestor seruri să fie utilizate în cadrul următoarei perioade de vaccinare.

EMA recomandă modificarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a cerut modificarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru ca noile versiuni ale acestor seruri să fie utilizate în cadrul următoarei perioade de vaccinare, în toamna acestui an, informează DPA.

Vaccinurile anti-COVID-19 ar trebui adaptate pentru a combate varianta XBB a virusului SARS-CoV-2, care este dominantă în prezent în Europa şi alte părţi ale lumii, au transmis marţi reprezentanţii EMA.
Substanţele active deja autorizate sunt în continuare eficiente şi previn formele severe al bolii, spitalizările şi decesele, însă protecţia împotriva riscului de a contracta virusul scade odată cu timpul, pe măsură ce apar noi variante.
EMA recomandă vaccinări cu doze booster pentru persoanele care prezintă riscuri medicale sporite din cauza maladiei COVID-19. Această categorie include persoanele de peste 60 de ani şi oamenii cu sisteme imunitare slăbite.
De asemenea, ţările Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere şi vaccinarea angajaţilor din sistemul sanitar care sunt mai expuşi în faţa riscului de infectare.
O singură doză cu un ingredient activ va fi suficientă pentru a funcţiona ca vaccin booster, au precizat reprezentanţii EMA.