Un deputat ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei, plasat în detenţie preventivă

Un tribunal din Kiev l-a plasat în detenţie preventivă pe Oleksandr Dubinski, un parlamentar ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei.

Un deputat ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei, plasat în detenţie preventivă

Un tribunal din Kiev l-a plasat în detenţie preventivă pe Oleksandr Dubinski, un parlamentar ucrainean acuzat de înaltă trădare în favoarea Rusiei, a anunţat marţi Biroul de Anchetă al Ucrainei (DBR), potrivit AFP, citat de Agerpres.

Audierea a început luni seara şi a avut loc cu uşile închise, la cererea procuraturii, care a invocat secretul de stat, conform site-ului televiziunii publice Suspilne. Reţinerea a fost ordonată în timpul nopţii, conform aceleiaşi surse.
Dubinski, în vârstă de 42 de ani, a confirmat pe Telegram că va rămâne în detenţie timp cel puţin două luni şi crede că este victima urmăririi penale din cauza opiniilor sale. "Un Revelion într-un centru de detenţie pentru că am criticat guvernul", a spus el.
DBR îl acuză pe controversatul deputat că face parte dintr-un "grup criminal" care a acţionat "la ordinele serviciilor speciale ruseşti" cu scopul de a "discredita imaginea Ucrainei pe scena internaţională".
Conform unui comunicat al DBR, Rusia a cheltuit "cel puţin 10 milioane de dolari" (9,3 milioane de euro) pentru a finanţa acest grup, a cărui misiune a fost, mai exact, să "deterioreze" relaţiile Kievului cu Washingtonul, aliatul său, şi să "încetinească" planul ţării de a adera la Uniunea Europeană şi NATO.
Rolul deputatului, fost jurnalist acuzat de corupţie în trecut, a fost să organizeze o campanie media în acest sens, a explicat DBR. Grupul a fost în contact cu serviciile speciale ruse încă din 2019, potrivit aceleiaşi surse, care nu a specificat dacă a fost la fel de activ după începerea invaziei ruse în februarie 2022.
Dubinski a fost ales în parlament în 2019 pe lista partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, după care a fost exclus din grupul său parlamentar în urma anunţului unor sancţiuni din partea SUA.
El a fost sancţionat de Washington în 2021 pentru presupusă apartenenţă la "o reţea de influenţă străină legată de Rusia" şi care ar fi ajutat la discreditarea lui Joe Biden în timpul campaniei sale prezidenţiale.
Oleksandr Dubinski este considerat a fi foarte apropiat de oligarhul sulfuros Igor Kolomoiski, un fost susţinător al preşedintelui Volodimir Zelenski.
Kolomoski, el însuşi supus sancţiunilor SUA pentru corupţie, este închis în Ucraina din septembrie sub acuzaţia de delapidare.