Aeronava C-130H2 Hercules a intrat în serviciul Forțelor Aeriene Române

O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles.

Aeronava C-130H2 Hercules a intrat în serviciul Forțelor Aeriene Române
Foto: MApN

O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.

Donarea avionului C-130H2 Hercules către Forțele Aeriene Române este o dovadă a cooperării puternice și de durată în materie de securitate dintre România și SUA și a angajamentului comun față de stabilitatea și securitatea regională. De asemenea, acest fapt demonstrează că SUA apreciază România drept partener strategic și aliat cheie în NATO și sprijină eforturile țării noastre de a-și moderniza capacitățile de apărare.
Programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate. Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport. Cu o experiență vastă de zbor de 19 ani în Afganistan, începând de la Operațiunea Enduring Freedom și extinzându-se în continuare în misiuni în Irak, Mali, Balcani, precum și în diferite zboruri naționale și internaționale, Escadrila 901 a Forțelor Aeriene a demonstrat fără îndoială curajul, eficacitatea și contribuția sa neprețuită în misiuni. Introducerea modelor H, provenite din inventarul SUA, sporește capacitatea de transport a Forțelor Aeriene Române și duce la creșterea capacității de răspuns, caracteristici specifice unei forțe aeriene moderne”, a spus comandorul Emil Tecuceanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian.
Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat în data de 15 septembrie, iar în perioada 17 – 29 septembrie echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, pentru familiarizarea acestuia cu noile echipamente de la bordul aeronavei.
Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles.
Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021).
C-130H Hercules este o aeronavă de transport versatilă și fiabilă, care poate îndeplini o varietate de misiuni cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru. Aeronava va spori capacitățile de transport aerian ale României și interoperabilitatea cu aliații NATO, în special pe flancul estic al Alianței.