FDA aprobă vaccinurile bivalente anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste de peste şase luni

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat ca vaccinurile anti-COVID-19 bivalente, să fie administrate copiilor cu vârste de peste şase luni.

FDA aprobă vaccinurile bivalente anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste de peste şase luni

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat ca vaccinurile anti-COVID-19 bivalente produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech, care vizează atât tulpina originală a noului coronavirus cât şi subvariantele de Omicron, să fie administrate copiilor cu vârste de peste şase luni, informează Reuters.

Autorizaţia emisă joi de FDA prevede ca vaccinul bivalent produs de Moderna să fie administrat ca doză booster copiilor cu vârste de la şase luni la cinci ani, la cel puţin două luni după vaccinarea iniţială.
Vaccinul actualizat produs de Pfizer-BioNTech va putea fi administrat ca cea de-a treia doză la copiii din grupa de vârstă şase luni - 4 ani care nu şi-au finalizat schema primară de vaccinare sau care nu au primit încă doza a treia.
Copiii care au finalizat schema iniţială de vaccinare cu trei doze ale vaccinului original Pfizer-BioNTech nu sunt deocamdată eligibili pentru a primi acest booster bivalent, a precizat agenţia americană.
FDA a adăugat că datele care sprijină utilizarea vaccinului bivalent Pfizer-BioNTech ca doză booster în această grupă de vârstă sunt aşteptate în luna ianuarie.
Vaccinurile destinate copiiilor cu vârste fragede din Statele Unite au fost autorizate abia în luna iunie a acestui an, o decizie care i-a transformat pe cei mici în cel mai recent grup populaţional devenit eligibil pentru vaccinare împotriva COVID-19.
Datele guvernamentale americane arată că doar 2,7% dintre copiii cu vârste sub 2 ani şi mai puţin de 5% dintre copiii din grupa 2-4 ani care sunt eligibili au finalizat schema primară de vaccinare până în data de 30 noiembrie.
Vaccinul pediatric dezvoltat de Moderna pentru copiii mai mici de şase ani este un ser în două doze de 25 de micrograme, administrate la o distanţă de patru săptămâni între ele. Vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii mai mici de cinci ani conţine trei doze cu concentraţie scăzută, administrate în decurs de 11 săptămâni.
În total, 39,7 milioane de persoane din Statele Unite au primit un booster bivalent până pe 30 noiembrie, potrivit datelor medicale publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). (Sursa: Agerpres)